Pioniers in de circulaire economie
Het zal nog niet iedereen ter ore zijn gekomen, maar er is een nieuwe trend (of misschien een verdieping van een bestaande trend) in aantocht onder de naam Circulaire Economie. In ieder geval heeft de Nederlandse overheid een schets gepubliceerd hoe onze economie er in 2050 uit gaat zien.
Circulaire Economie is zeker geen "eigen idee" van de Nederlandse overheid, maar wel een relatief jong begrip. Inmiddels heeft bijvoorbeeld de ABN-AMRO deze voorzet opgepakt binnen hun innovation center, maar je leest uit alles dat er nog in "cirkeltjes" wordt rondgedraaid op zoek naar aangrijpingspunten.
Wellicht zonder dat deze hotemetoten het beseffen, speelt de Circulaire Economie goed in de kaart van cryptogeld, maar zelfs midden in de roos als het gaat om eFiliaaL. Onze beknopte reaktie op het artikel van Arjan van Os (Hoofd van het innovation Center van ABN-AMRO) luidde als volgt:
Dat zijn geweldige doelstellingen! Maar voor je het weet gaat circulaire economie worden gezien als een ander woord voor recyclen op grote schaal. Circulaire economie omvat veel meer dan een moderne vuilnisbak. Één slogan binnen de principes van circulaire economie zegt eigenlijk alles: VERSCHEIDENHEID IS KRACHT.
Die slogan betekent, zonder dat men het in de gaten heeft, een forse ommekeer in het huidige denkpatroon. Het betekent namelijk dat we de nadruk moeten gaan leggen op de natuurlijke verschillen die er bestaan in de samenleving en deze moeten leren waarderen. Besef niet alleen dat diversiteit er nu eenmaal is maar koester die ook. Dat staat diametraal op op de andere actuele trend, namelijk die van globalisering. Het benadrukken van verschillen wordt maar al te gemakkelijk gestigmatiseerd met het woord discriminatie. IS IEDEREEN GELIJK? Echt niet binnen de circulaire economie.
Duurzaamheid heeft alles te maken met lokale bronnen en lokale rijkdom. Als de trend van globalisering doorzet met het uitputten van lokale bronnen, dan is dat geen duurzame economie maar roofbouw. Een circulaire economie zal juist lokaal potentieel gaan koesteren, maar dat betekent ook dat we lokale welvaart moeten gaan leren waarderen en het als voorbeeld moeten nemen in plaats van het uit te buiten ten bate van de globale welvaart. Dat betekent ook dat de bestaande politiek nog eens wat achter zijn oren zal moeten gaan krabben.
In het verleden is er natuurlijk al vaker gezinspeeld op zaken die prima in het plaatje van een circulaire economie passen. Alles dat anti-globalistisch is kan zo van de plank worden gehaald. Transition Towns (Rob Hopkins transitionnetwork.org) is een pragmatische implementatie. Laat nu de drijfveer van eFiliaaL, "denk speciaal, denk regionaal" naadloos passen bij de economie zoals de nederlandse overheid die rond het jaar 2050 voor zich ziet. Waar wachten we op?